Trapliften vergelijken

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds meer Nederlanders overlijden door een val, zo is dit aantal binnen tien jaar verdubbeld. Van dit aantal is circa driekwart van de overledenen tachtig jaar of ouder. CBS lijkt dit aantal te verklaren door de toename van de toenemende, thuiswonende ouderen.

De mens vindt het steeds fijner om zelfstandig te zijn, ook op oudere leeftijd. Mede hierdoor wordt er bij de woningbouw rekening gehouden met deze ontwikkeling. Bij de bouw of verbouwing worden smalle doorgangen breder gemaakt, gevaarlijke drempels verwijderd, badkamers voorzien van een inloopdouche en steile trappen voorzien van een traplift of trapliften. Maar wat doet de overheid?

Betere ondersteuning en zorg

Indien een oudere behoeften heeft aan zorg en ondersteuning thuis wil de overheid de mogelijkheid creëren om deze wensen te realiseren. Enkele maatregelen om dit te bereiken:

  • Er is €3 miljoen beschikbaar gesteld om zorginstellingen te voorzien van een subsidie voor integrale netwerken ouderenzorg. Op deze manier kunnen de zorgnetwerken voor ouderen, denk aan huisartsen, fysiotherapeuten en apothekers, zich versterken.
  • Daarbij is er ook geld opzij geschoven om technologische toepassingen te realiseren. Op deze manier kan de zorg minder belast worden en enkel worden ingeschakeld bij noodgevallen.

Hulp aan mantelzorgers en vrijwilligers

Om deze extra zorg te realiseren, zullen er mantelzorgers en vrijwilligers nodig zijn. Echter is circa 10%  van de mantelzorgers en een kleiner aantal vrijwilligers overbelast. Om aan deze hulpverleners te komen zonder meer druk op de medewerkers te zetten, zijn er enkele maatregelen samengesteld:

  • Om de druk op de zorg te verminderen, zal vervanging regelen gemakkelijker moeten worden gemaakt. Op deze manier zal er geen tekort in de zorg optreden indien een verzorger zelf hulp nodig heeft of met vakantie gaan.
  • Tien gemeenten zijn gestart met het werken met een logeerzorg om de mantelzorgers te ontlasten. Ouderen die thuis zorg zullen een partner in een zorginstelling als logee hebben, zodat de mantelzorger even kan rusten.